Staj

uc_riverside_career_center_other_internship_listings_header

Turizm sektörü uygulaması itibari ile bu alanda eğitim veren kurumların uygulamadan en fazla yararlanması gereken bir yapıyı oluşturmaktadır. Bu doğrultuda öğrencilerden okul döneminde tamamlamaları istenen staj uygulaması öğrencilerin okulda edindikleri bilgileri uygulamada kullanma imkânı sağlanması ve aktif olarak sektörde çalışmaları onların hem iş deneyimi hem de sektör deneyimi kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Bu deneyimi kazanmaları için okulumuz öğrencilerinin staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler programdan mezun olmak için; üniversitemiz staj yönergesi doğrultusunda alanıyla ilgili işyerlerinde 30 günlük stajlarını başarı ile tamamlamak durumundadırlar.

Turizm işletmelerinden gelen stajer öğrenci talepleri öğrenci panolarına asılarak öğrencilere duyurulmaktadır. Staj sonrasında işletmeden öğrencinin staj yaptığına dair onaylı staj belgelerinin gönderilmesi ve öğrencilerin staj dosyalarını hazırlayarak okula teslim etmeleri halinde staj dosyaları staj komisyonu tarafından incelenmekte; gerekli görüldüğünde öğrenci ile birebir mülakat yapılmakta; herhangi bir eksiklik görülmezse stajları komisyon tarafından onaylanmaktadır.


STAJ ÖNCESİ

  1. ADIM Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Staj Kılavuzu'nu dikkatlice okuyunuz.

  2. ADIM En geç güz yarıyılının sonundan başlayarak uygun staj yeri bulunuz.

  3. ADIM Staj Başvuru Formunu doldurunuz.

  4. ADIM Staj Başvuru Formunda öğrencinin doldurması gereken alanlar dışında kalan; staj yapılacak işyeri/kurum bilgileri bölümünün staj yapılacak işyeri veya kurumca eksiksiz şekilde doldurtulmasından sonra Bölüm Staj Komisyonu Başkanı ve Staj Yürütme Sorumlusuna onaylatmalısınız.

  5. ADIM Staj yapacak öğrencinin; 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5/b maddesi gereğince “iş kazası ve meslek hastalığı sigortasının” Ondokuz Mayıs Üniversitesince karşılanacağına dair Staj Zorunluluk Formunu uygun şekilde doldurup Staj Yürütme Sorumlusuna imzalatmalısınız.

  6. ADIM İşyeri Staj Sözleşmesini eksiksizce doldurmalı ve işyeri ve sizin tarafınızdan imzalandığına emin olmalısınız.

  7. ADIM Yine aynı kanun ve madde gereğince; staj yapacak öğrencilerin sağlık güvencesinden yararlanıp yararlanmadığının tespiti için Sağlık Güvencesi Beyannamesinin uygun şekilde doldurulması ve Sosyal Güvenlik Kurumundan sağlık güvencesi durumunu gösterir belgenin alınarak forma eklenmesi (Ayrıca E-Devlet şifresi PTT’den temin edilerek, www.türkiye.gov.tr internet adresinden sağlık durumunu gösterir belgenin çıktısı alınmalıdır.)

  8. ADIM Staj yapacak öğrenci; Staj Zorunluluk Formunun onaylanmış şeklini staj yapacağı işyerine/kuruma teslim etmelidir. Ardından onaylanma işlemleri bitmiş Staj Başvuru Formu, işyeri ile imzalanacak sözleşme, Sağlık Güvence Beyannamesi ve Sigortalılık ile ilgili diğer çıktılar, Adres Bilgi Formu, nüfus kayıt örneği, 1 adet vesikalık fotoğrafı staja başlamadan 1 ay önce Öğrenci İşlerine teslim etmek zorundadır.

STAJ ESNASINDA:

  1. ADIM Öğrenci staja başladığı tarihten itibaren en geç 5 gün içerisinde Staj Başlangıç Belgesini işyerine onaylatıp Bafra Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne elden veya posta ile teslim etmek zorundadır. Postadaki gecikme veya kaybolmalardan Yüksekokulumuz sorumlu değildir. Faks veya e-posta yoluyla gönderilen evraklar işleme alınmayacaktır. Bu sebeple staja başlanır başlanmaz bu evrakın hazırlanıp gönderilmesi uygun olacaktır.

  2. ADIM Stajyer; staj süresince yapılan çalışmaları Staj Defteri'ne (her gün için bir sayfa olmak üzere) düzenli olarak işler ve staj yerindeki yetkili kişinin unvanını belirterek, ilgilinin kaşe ve imzası ile onaylanmasını sağlar.

STAJ BİTİMİNDE

Staj bitiminde aşağıdaki belgelerin okulumuz Öğrenci İşleri'ne teslim edilmesi gerekmektedir:

1) İşveren Staj Değerlendirme Formu : Staj bitiminde işveren tarafından doldurulup kapalı bir zarfa konulacaktır. Stajyer öğrenci tarafından Öğrenci İşleri'ne elden teslim edilecektir.

2) Öğrenci Staj Değerlendirme Formu: Staj bitiminde öğrenci tarafından doldurulup Öğrenci İşleri'ne elden teslim edilecektir.

3) Staj Defteri (Staj Uygulama Çalışmaları) : Her iş günü için 1(bir) toplamda 30 sayfa doldurulup bir kapak sayfası ile birlikte spiral ciltli olarak Öğrenci İşleri'ne teslim edilecektir.

4) Staj Raporu: Öğrenci tarafından Word veya benzeri bir kelime işlemci tarafından yazılacaktır. Formatı ve içeriği aşağıda belirtilmiştir.

Staj Raporu Biçimi: Raporlar A4 formatında, kapak hariç en az üç en fazla beş sayfa olmak üzere, alt ve solda 3 cm, üstte 4 cm ve sağda 2 cm kenar boşluğu kalacak biçimde, 1,5 satır aralığı, 12 punto Times New Roman yazı tipiyle yazılmış olmalıdır.

Raporun İçeriği: Öğrenci Staj Raporunu hazırlarken; staj yapılan işletme hakkında çok kısa bilgilere, varsa stajın mesleki ve bireysel gelişim açısından kazandırdığı yararlara, staj esnasında karşılaşılan sorunlara ve bu sorunların nedenlerine ve çözüm önerilerine yönelik görüşlerine yer vermelidir.